Agile bid management – een tautologie?

 

Een tautologie – afkomstig van het Griekse woord ταὐτολογία, van tautos en logos – is het benadrukken van een woord met een ander woord dat dezelfde betekenis heeft.

De laatste tijd lees ik steeds meer over #agile #bidmanagement, er zijn voldoende trainingen en seminars over te vinden. Met mijn Rotterdamse kort-door-de-bocht mentaliteit denk ik dan: “euhhh… is dit nieuw of zo, of gewoon een mooie term voor iets dat we al lang doen“? Wat mij betreft dus een tautologie.

Een klassieke waterval project methode heeft nooit goed gewerkt voor bid management. In mijn visie is bid management is dan ook iets anders dan project management. Er zijn zeker overeenkomsten tussen bid- en project management, maar er zijn enkele specifieke kenmerken bij het managen van een bid die het twijfelachtig maken om het als een klassiek project aan te pakken.

 • De tijd om een offerte in te dienen ligt vaak in de orde van grootte van een paar weken. Dit laat weinig tijd om een formeel (PRINCEII, PMBOK) project te starten.
 • Vaak zijn de teamleden niet erg gewend om in een project te werken, ze zijn verkoopgericht en minder proces- of project gedreven.
 • In mijn ervaring zijn veel het bid teams erg vluchtig, nieuwe leden worden soms toegevoegd vlak voor een definitieve inzending.
 • Bid teams worden snel enthousiast over hun inzending, er is weinig ruimte (ook door de tijdsdruk) om elkaar uit te dagen om een nog beter antwoord te creëren.
 • Vooral binnen bid teams is de communicatie en het vastleggen daarvan belangrijk.

Dit is voor mij de reden geweest op zoek te gaan naar een omgeving die bovenstaande punten ondersteunt. In die zoektocht ben ik uitgekomen bij de omgeving van monday.com. Noem het “agile” en/of “collaboration” of gewoon Rotterdams handig. De sjablonen die we ontwikkeld hebben voor het ondersteunen van een bid zorgen voor:

 • een omgeving waar iedereen met plezier samenwerkt (fun factor);
 • een systeem waar iedereen (collega’s, partners en misschien zelfs de eindgebruikers) kan delen, #samenwerken en #uitdagen;
 • volledige transparantie van alles wat er in het bidproces gebeurd die wordt ondersteund door een gedetailleerde log van alle veranderingen;
 • een eenvoudige taakplanning en -controle, inclusief documentbeheer;
 • communicatie in de vorm van bijdragen en commentaren die worden vastgelegd bij het onderwerp (in-context);
 • een volledig overzicht van de status van het bid (interactief dashboard);

Met deze blog hoop ik de “hype” van “agile bid management” een beetje te terug te brengen tot wat het volgens mij eigenlijk is: goed en efficiënt samenwerken binnen een team specialisten met één duidelijk doel: winnen!

Back to top

Meldt u aan!

Wilt u reageren op deze onderwerpen meldt u dan aan via de knop hieronder. U kunt dan zelf ook discussies starten en vragen stellen in het speciale Q&A bord. Help ons en andere geïnteresseerden de informatie op deze site verder te verbeteren.

Sign up!

If you would like to comment on these topics, please register with the button below. This also entitles you to start discussions and to ask questions in the Q&A board. Help us and other interested parties to improve the information on this site.

Use the Esc button to close this popup.