Bid Manager (m/v) gezocht

Als #zelfstandig Bid Manager hou ik uiteraard de markt goed in de gaten. Ik zie dan ook veel vacatures voor Bid Managers voorbijkomen en in enkele gevallen reageer ik daar ook op. Bij zo’n reactie daag ik de zoekende partij altijd uit om eens van gedachte te wisselen over de voor- en nadelen van het inhuren van een zelfstandig Bid Manager. Tot mijn verbazing hoor ik daar over het algemeen niets meer op terug. Mogelijk omdat de recruiting afdeling de opdracht heeft gekregen de functie in te vullen met vast personeel en mijn reactie helemaal niet delen met de business kant van de organisatie.

Laten we eens wat belangrijke punten op een rijtje zetten.

  • Mandaat

Het is belangrijk dat de Bid Manager voldoende #mandaat heeft zodat hij/zij de bijdrage van alle deelnemers in het team kan “challengen”. Het maakt daarbij niet uit of deze bijdrage geleverd is door de accountmanager, een sales manager of een algemeen directeur. Ik heb vaak gezien dat interne Bid Managers terughoudend zijn met het leveren van commentaar op mensen die in de rangorde van de organisatie hoger geplaatst zijn. Overigens geldt dit niet alleen voor het leveren van commentaar maar ook omtrent de inzet van medewerkers en het stellen van prioriteiten.

  • Inzet

Inzet, of misschien duidelijker: “commitment”. Een zelfstandig Bid Manager die op basis van “uurtje / factuurtje” werkt is hier wellicht in het nadeel ten opzichte van een interne Bid Manager. Maar wat nu als die zelfstandige Bid Manager bereid is om risico en succes te delen. Ik ga regelmatig akkoord met 50% van het dagtarief onder voorwaarde dat bij een gewonnen opdracht nog eens 100% van het dagtarief gefactureerd kan worden. Ten opzichte van de totale kosten voor het uitbrengen van een bid is dit misschien verwaarloosbaar, maar het geeft wel het #commitment aan. 

  • Kennis

Heeft een zelfstandig Bid Manager wel voldoende inhoudelijke kennis van de aangeboden oplossing? Waarschijnlijk niet, en misschien is dat maar beter ook. De Bid Manager moet tenslotte de bijdrage van alle teamleden bevragen en commentariëren, maar dat wil niet zeggen dat de Bid Manager dan maar zijn eigen inhoudelijke idee in moet brengen. De Bid Manager moet vooral het proces begeleiden en zorgen dat het beste uit het team gehaald wordt.

  • Proces

Een zelfstandig Bid Manager volgt uiteraard uw interne bid proces. Hij/zij heeft veel verschillende bid processen gezien en kan u wellicht uitdagen uw eigen proces te verbeteren. Als u geen (goed) proces heeft, gebruikt de zelfstandig Bid Manager een beproefd proces waar u ook in toekomstige bids gebruik van kunt maken.

Neem gerust contact op als u denkt dat een zelfstandig Bid Manager (#bidmanager) geen goede oplossing is voor uw organisatie. Maar natuurlijk ook als u overtuigd bent geraakt en snel een Bid Manager nodig heeft.

Back to top

Meldt u aan!

Wilt u reageren op deze onderwerpen meldt u dan aan via de knop hieronder. U kunt dan zelf ook discussies starten en vragen stellen in het speciale Q&A bord. Help ons en andere geïnteresseerden de informatie op deze site verder te verbeteren.

Sign up!

If you would like to comment on these topics, please register with the button below. This also entitles you to start discussions and to ask questions in the Q&A board. Help us and other interested parties to improve the information on this site.

Use the Esc button to close this popup.